Vaak als ik in een preek hoor of christenen onder elkaar zie, mis ik vaak wat. Dat is liefde! Liefde voor elkaar of juist de liefde van Jezus Christus. Als je kijkt naar de tijd dat Jezus op aarde leefde was en is Hij liefdevol voor de mensen. Hij gaf om de minste en strekte zijn hand uit naar de mensen die ziek zijn, arm waren, depressief zijn enz. Jezus is er voor mensen die liefde nodig hebben!

Als ik dan een preek hoor over wetjes of regels, of hoe wij met elkaar om moeten gaan enz. Het is zo simpel! Kijk naar Jezus en volg Hem, met Zijn liefde kun jij iets betekenen voor anderen. Uit ons zelf lukt dat niet en worden we vaak teleur gesteld en de ander kwetsen we soms ook nog eens. Maar als wij met Jezus bezig zijn, geeft Hij ons de woorden die wij uitspreken, geeft Hij ons de kracht om ervoor een ander te zijn. Hij houd van ons en wilt ons maar al te graag helpen.

Iedereen hoe groot, sterk of klein die ook is, is opzoek naar onvoorwaardelijke liefde. Liefde die geen regels kent, liefde die er altijd is, liefde die nooit overgaat.

Wij zoeken het vaak in de wereld, bij ons man of vrienden en zelfs bij onze kinderen. Maar wat wij ook doen, je zult altijd voor deze liefde moeten vechten en moeite moeten doen om het stand te houden. Bij Jezus werkt dat niet zo, Hij is er altijd en houd van jou om wie jij werkelijk bent. Hij kent jou beter dan jij je zelf kent. Toch wel gek dan, iemand die je niet ziet of hoort en die kent mij?

Als de weerman op tv of radio praat over het weer en de weersverwachting luisteren mensen en nemen ze aan wat hij zegt. De volgende morgen trekken ze dat aan wat de weerman aangegeven heeft, als het warm wordt morgen trekken we korte kleren aan, als het koud wordt morgen trekken we een dikke jas aan en als het gaat regen, stappen we in de auto. Maar toch gek, je ziet het niet of je hebt eigenlijk geen idee of het waar is. Maar toch bereid je jezelf voor op dat gene wat komt volgens de weerman.

Hetzelfde telt ook als je de vliegtuig in stapt. Je gaat erin zitten en iemand uit de microfoon spreekt, ik ben de piloot en brengt jullie daarheen. Je gelooft het en legt jou leven voor een paar uur in iemand macht die je niet kent, die je nog nooit gezien hebt en niet weet of hij het wel goed gaat doen. Toch gek dat wij mensen over God zo moeilijk doen en dit heel normaal vinden. Wij hebben vertrouwen op mensen die dagelijks fouten maken en geen vertrouwen in God die nooit een fout maakt en volkomen volmaakt en rechtvaardig is.

Maar om terug te komen over de liefde. Als een piloot of de weerman raar praat of beledigend overkomt. Nou je moet recht zitten anders slaat het vliegtuig om of als je geen regenjas aan trekt nou dan wordt jij zeik nat enz. Wat voor gevoel krijgen we dan? Wat is onze reactie dan? Dan gaan we twijfelen en als mensen twijfelen, lopen wij er vaak van weg of kiezen wij de makkelijkste weg.

Zo is het ook met de woorden van God in preken of gesprekken onder elkaar. Als er niet met liefde wordt gesproken, hoe kan iemand dan het geloof aannemen en erop vertrouwen? Hoe kan iemand Jezus aanvaarden als er geen liefde is maar regels.

Als christenen dat doen, preken over hoe je moet leven of het gevoel geven dat je nog niet werkelijk gered bent omdat er nog zonde in jou leven is. Hou toch op! Dan wil je mensen in jou macht houden, dan kun je mensen sturen op jou manier. Dat heeft niks met de boodschap van Jezus Christus te maken. Wij kunnen het nooit goed doen, alleen door Zijn Genade zijn wij gered.

Dus lieve mensen Jezus houd van jou en mij, ik en jij mogen fouten maken, maar ook weten dat Hij er altijd voor mij en jou is. Als in de kerk of waar dan ook verteld wordt dat er iemand is die van jou houd en dat er onvoorwaardelijke liefde is. Men dan zullen de kerken weer vol stromen. Maar als wij in de kerk of daarbuiten praten over hoe goed wij als christen zijn of wat je allemaal moet doen en dat je geld moet geven enz. Waar is dan de liefde? Dat schikt af en Jezus wilt niks liever dat mensen naar Hem toe komen. Wij kunnen mensen niet helpen met hun problemen. Wij kunnen mensen bij Jezus brengen, want alleen Hij is de ware genees Heer. Door Zijn naam kunnen wij mensen genezen en wonderen verrichten.

Kunnen wij dat? Ja zeker, door gebed en in Jezus Christus naam kunnen wij mensen genezen. Kan ik dat? Jezus heeft voor mij een andere taak weg gelegd, een ander talent gegeven. Maar er zijn mensen die dit talent of zegen hebben gekregen van God. Iedereen is uniek en ook jij en ik! Iedereen is anders, maar ook als je nu groot, klein, donker of blank, roddel of moord pleeg. Jij bent uniek en voor God waardevol. Hij kent jou door en door en heeft jou gemaakt. God wilt niks liever dat je Hem erkend en zijn liefde ervaart. Hij heeft Zijn zoon Jezus Christus op geofferd voor jou zonde, zodat jij ook Zijn kind mag worden. Hij kijkt niet meer naar wat je gedaan hebt, Hij ziet jou als volmaakt, rein en puur goud!

Om af te sluiten. Tegen mijn kinderen heb ik laatst laten zien met een pot pindakaas en een stuiver en euro munt. Ik vroeg de kinderen, jullie zijn nu een stuiver, wies en zondaars. Maar als je Jezus in jou hart lief hebt wordt jij meer waard en ben je een euro munt. De euro blinkt en schijnt helemaal. Ik stopte de munt in de pindakaas en haalde hem eruit. Ik vroeg aan de kinderen hoeveel waard die nu is. Gelukkig zeiden ze hetzelfde waarde maar wel vies. Zo is het ook met ons! Als wij in Jezus geloven worden wij nog meer waard. Welke stomme keuzes je daarna maakt, je blijft van waarde en je blijft kostbaar voor God.

De wetten en regels zijn er om duidelijk te maken wat goed en fout is, meer niet!

Mensen hebben een hou vast nodig. Maar laat je niet afschrikken door regels waar je toch nooit aan kan voldoen. Vertrouw op Hem en Hij zal jou heel leiden naar het beste stuk land die er bestaat! Gods liefde voor jullie allemaal, amen.

Advertenties