Het geloof vasthouden en koesteren in ons hart. Dat is onze enige taak!

Daar sloot ik gisteren mee af met mijn blog De wet. Waar ik graag verder op in wil gaan. Want hoe kan het dat christenen het geloof vergeten of er van weg lopen. Hoe komt het dat christenen Jezus nabijheid niet meer ervaren?

Hoe vertel je iemand dat Jezus bestaat en nog steeds voor jou zorgt, ongeacht of jij Hem lief hebt ja of nee. Zijn liefde voor jou is oneindig veel! Wij mensen kunnen iemand aardig vinden, er van gaan houden en vervolgens zo de rug toekeren. Wij mensen kunnen maar een beperkt aantal mensen echt lief hebben, met heel ons hart. Op je werk, in de klas of in de kerk is het eenmaal zo, dat je niet iedereen aardig vindt of met elkaar kunt opschieten.

Jezus Christus daarin tegen, kijk zo anders naar mensen! Als je naar een vergelijking kijkt, baby’s en kleine kinderen vinden wij vaak mensen altijd schattig en daar kunnen wij van houden. Waarom? Omdat het kleiner is dan ons en heel afhankelijk van ons. Wij willen niks liever dan knuffelen en helpen met de eerste hapjes enz.

Als je van honden of katten houd en je ziet een nestje met kleine puppy’s en kitten. Dan zijn wij verkocht en zeggen we allemaal, ‘ah wat schattig!’ Waarom? Omdat het kleiner is dan ons en heel afhankelijk van ons. Mensen die gelijk zijn aan elkaar, die vind je niet zo schattig en lief vaak. Wij knuffelen niet met collega’s omdat ze er zo leuk uitzien. Het is gelijkwaardig en verwachten wij een andere houding.

Jezus Christus ziet ons iedere dag als baby’s, puppy’s en kitten. Hij vindt ons leuk, lief en schattig. Wilt ons helpen en lief hebben, voor ons zorgen zodat wij groeien. Jezus liefde voor ons is GROTER dan wij kunnen bedenken.

Als nu allemaal baby’s bij elkaar liggen in een grote box en de één huilt wat meer dan de ander. Wat doen de leiding vaak? Wat extra aandacht geven aan de baby die huilt. Geborgenheid en liefde geven zodat de baby weer rustig wordt. Als er een baby valt, raapt de leiding het op en troost het. Als een baby boos is of hangerig, zet de leiding de baby dan op straat of buiten de groep? Nee! Dan zal de leiding de baby leren om met boosheid om te gaan. Het rust en regelmaat bieden, net dat gene wat die baby nodig heeft!

Zo is het ook met Jezus Christus! Als jij jou hart aan Jezus heb gegeven, behoor jij toe aan zijn kudde! Jezus spreekt vaak over schapen, wat toen beelddenkend te begrijpen is. Tegenwoordig zijn er heel klein aantal mensen op aarde die een eigen kudde schapen heeft. Dus noem ik het maar de opvang van Jezus. Je wordt geplaats in een groep baby’s waarin iedereen mag leren om te groeien. Leren om met verschillende dingen om te gaan, ook met elkaar als één groep baby’s. Jezus is de leiding en waakt dag en nacht over Zijn baby’s. Hij verzorgt ze en beschermd ze. Ook als het niet wil luisteren of met hele andere dingen bezig is dan met de leiding. Iedereen is voor eens en altijd verbonden met elkaar! Er is geen mogelijkheid om eruit te stappen of eruit gezet te worden!

Als je zo Jezus ziet, met Zijn liefde voor ons, dat is toch geweldig! Jij blijft in Hem en Hij blijft in jou!

Als je dan spreekt over koesteren en het geloof vasthouden. Als je spreekt over volwassen worden in geloof, dan moet je zo zien. Je komt tot bekering en wordt als het ware opnieuw geboren, spreekt de bijbel. Je wordt weer een baby en je komt in een grote babybox terecht. De eerste maanden zijn geweldig, er wordt veel aandacht gegeven en alles wordt voor jou gedaan. (Mensen zien je staan in de kerk, komen langs om je te feliciteren met je doop bijv, je komt in een kring terecht en er wordt veel aandacht gegeven om jou te leren kennen en de aanwezigheid van God voel je sterk om jou heen.)

Dan komt de dreumes tijd eraan. Je bent nu wat groter en moet leren te rollen en oog contact te maken. (Mensen besteden minder tijd aan jou en verwachten dat je binnen een kerk gemeenschap een taak op je neemt.) De peutertijd, kleutertijd, tiener, jong volwassen, volwassen en bejaard.

Je maakt als baby op aarde een groeiproces door en zo ook in het geestelijk leven. Het moment dat je JA zegt tegen Jezus Christus, dan komt er een groeiproces aan die je gaat volgen. Iedereen op zijn eigen tijd en tempo. Het verlangen van God is dat wij volwassen worden, het is nooit de bedoeling geweest dat wij baby’s blijven. Wij moeten ten slotte met Jezus samen regeren! Dat kan alleen als wij volwassen zijn geworden.

Het geloof loslaten is ergens een keuze, maar ook een proces. Jezus zal jou nooit in de steek laten en er komt een moment dat iedereen weer aan het nadenken wordt gezet. Wie ben ik nou eigenlijk en waarom is mijn leven zo, waar is het mis gegaan enz. Levensvragen die iedereen krijgt, het komt en het gaat. Soms overvalt het je en wil je er eigenlijk niet bij nadenken.

Toch vraagt God van ons om steeds opnieuw na te denken, wie ben ik?! Waar kom ik vandaan en waar wil ik naartoe?! Er zijn veel christenen die vast blijven zitten in de peutertijd of christenen die vast blijven zitten in de tienertijd, denken aan jezelf wat jij leuk vindt enz.

Is het dan erg dat christenen soms twijfelen aan het geloof of twijfelen aan zichzelf? Nee! God vraagt van ons om met geheel ons hart en ziel Jezus te volgen. Dat vraagt niet om één keer een keuze te maken, maar iedere dag opnieuw. In de babybox van Jezus is er ruimte om jezelf te onderzoeken en te vinden. Wat zijn mijn talenten en gaven, wat wil ik later worden enz. Omarm het juist en maak er gebruik van, weet dat het oké is om te twijfelen en opnieuw opzoek te gaan. Jezus liefde voor jou blijft! Hij zal jou zelfs helpen, ook al zie jij het nu niet.

Als christenen onder elkaar in de kerk op z’n manier met elkaar omgaan. Wauw wat een liefde dan voor elkaar! In plaats van elkaar vertellen dat ze iets fout doen of dat ze nu niet meer vruchten dragen of dat ze niet meer gered zijn. Christen worden is een keuze! Die keuze is bepalend voor ALTIJD. Je kunt het niet terug draaien en Zijn liefde voor jou zal nooit stoppen. Als je dat weer gaat inzien, dan kom je met ontzag voor de Here terug.

Het belangrijkste is dan om te weten dat jij weer een stap verder bent, jij bent gegroeid en gaat door naar de volgende fase!

Wil jij reageren om mijn blogs of een boodschap achter laten, dat kan in mijn Gastenboek.

Advertenties